bodypositive.jpeg

Kurpitsamaha tässä moro!

Kehopositiivisuutta ja esiintymistä rakastava introvertti, joka sekä nauraa että häpeää itseään. Ärtynyt suoli, pömpsä maha ja pää yhtä sekaisin kuin pötsi.

Onko sinulla vaikeuksia tehdä päätöksiä? Älä huoli, meillä on sinulle lääke!

Onko sinulla vaikeuksia tehdä päätöksiä? Älä huoli, meillä on sinulle lääke!

Oletko ihminen, jonka on helppo tehdä päätöksiä ja pysyä niissä päätöksissä? Tiedät mitä haluat ja otat sen?

NO MEE SIT HORNAN TUUTTIIN LUKEMASTA TÄTÄ, TÄMÄ EI HYÖDYTÄ SUA! HUS!

Noniin, me kaikki muut. Me, jotka ei tiedetä mitä halutaan. Me, jotka halutaan kaikkia asioita yhtä aikaa. Me, jotka ensin halutaan yhtä, sit toista, sit taas uudelleen sitä ekaa, sit kolmatta. Me, jotka halutaan jotain, saadaan se, mutta sit petytään kun oltais sittenkin haluttu se toinen.

Ihan ensinnäkin sanon, että älkää hävetkö. Emme ole yksin. Meitä on paljon.

Joo, ehkä tämä on jonkinlainen pieni vika päässä, mutta sentään yleisesti hyväksytty vika päässä. Kukaan ei katso sinua kieroon, jos kerrot ettet ole hyvä päättämään. Toisin kuin Pertti-Liisa, joka kertoo tykkäävänsä pukeutua keltaiseen kana-asuun ja esitellä muniaan vastaantulijoille metroasemilla.

Mutta! Mitäpä jos väittäisin teille, että tähän vaivaan on olemassa lääke? Ilmainen, helppo, turvallinen ja... Onko vegaaninen? No vaikka sitä!

Lääke on Hirudoid fort... eikun Ekaismi (TM)!

Ekaismin (TM), joka ei ole uskonto, tärkein uskonkappale on yksinkertainen. Jos et osaa päättää, tee sitä mitä ekana ajattelit.

"Kuulostaapa uskonnolliselta! En kiitos halua teidänkään brosyyrejä kirjeluukkuuni kuudelta sunnuntaiaamuna"

Ei ole uskonnollista, vaan tieteellistä! Taustalla oleva tiede perustuu kahteen asiaan:

- Analyysiparalyysi (nyt siellä takapulpeteissa hiljaa, sanoin analyysi)
- Intuitio

Aloitetaan anaal... analyysiparalyysistä. Se on tila, jossa vaihtoehtojen lisääntyminen aiheuttaa päättämisen vaikeutumista.

Efekti on tuttu. Jos mamma on laittanut kystää kyllä pöytään, niin vaihtoehtona on syödä tai itkeä ja syödä. Oli se lempiruokaa tai ei, niin kyllä sitä sit hornii puhelimeensa iloisena. Ei ole vaihtoehtoja.

Mutta meneppä pizzeriaan tai nälkäisenä lähikauppaan. Ei. Tule. Mitään. Kebanttipizza eikun kanarulla eikun pitäskö sittenkin ottaa katkissalde ei mutta tekee mieli ananaksia mutta mä eilen söin pizzan mutta en mä kyllä halua salaattia paitsi oliko täällä rullat huonoja vai.

Mitä enemmän vaihtoehtoja, mitä enemmän mahdollisuuksia saada oikeasti jotain hyvää ja sitä vaikeampa lopulta 1) päättää ja 2) olla iloinen päätöksestään.

Yupsista kukkuu! Ei riitä se, ettet osaa päättää. Sit kun päätät, olet tyytymätön! Nimittäin mitä ikinä sit lopulta päätäkään, niin suupielesi laahaa jo maassa sekunti tilaamisen jälkeen. Äääää! En ois sittenkään halunnut tätä!

Analyysiparalyysi. Ihmisten aivot eivät ihan oikeasti ole hirveän hyviä tekemään päätöksiä. Tai tarkentaen: teidän tätä artikkelia tänne asti lukeneiden aivot eivät ole hirveän hyviä tekemään päätöksiä. Jos olisi, olisitte päättäneet tehdä jotain muuta kuin lukea tätä posmotusta.

Mitä vähemmän päätöksiä voi tehdä, sitä onnellisempi keskimäärin tulet olemaan. Tutkittu juttu. Keskimäärin ihmiset ovat onnellisempia ruokalassa, jossa on yksi keskinkertainen ruokavaihtoehto, kuin ravintelissa, jossa on 100 vaihtoehtoa.

Tässä vaiheessa voi olla vähän masentunut olo. Vaikea päättää ja jos päättääkin, niin tulet olemaan keskimäärin tyytymätön päätökseen. Onko tähän mitään apua? On! Mutta siihen kohta.

Ensiksi siihen toiheen aiheeseen: intuitioon.

Intuitiota on ihan turha lähteä mystisoimaan. Ei se ole mitään yliluonnollista, saati aina edes mitään jeditason mielenhallintaa. Intuitio on sitä, että _alitajuisesti_ päätät jotain ja tietoinen mielesi saa tästä päätöksestäsi välähdyksen.

Treffeille Kärpäs-Pentin vai Muovikassi-Markon kanssa? Iltasafkaksi kebanttirulla vai ananaspizza? Töllöstä pyörimään Black Mirror vai House of Cards?

Analyysiparalyysin takia sinun on vaikea tehdä päätöstä. Joko molemmissa on jotain hyvää ja/tai molemmissa on jotain huonoa. Etenkin Kärpäs-Pentin ja Muovikassi-Markon tapauksessa "molemmissa on jotain huonoa" kuulostaa ihan uskottavalta.

Voisit yrittää loogisesti pisteyttää parhaan, mutta se ei välttämättä silti tunnu hyvältä vaihtoehdolta. Tai haluaisit valita ekan, mutta se laiskottaa, joten päätät valita b:n, mutta valintahetkellä alatkin miettimään a:n olevan parempi.

Tämä suistaa sinut loputtomaan vatvomiseen, joka sekä vaikeuttaa päätöksen tekoa, että mikä pahempaa, tekee sinut valmiiksi pettyneeksi RIIPPUMATTA MITÄ VALITSET. Kun lopulta hiestä kosteana huohottaen sait tehtyä päätöksen, niin se ei edes tunnu hyvältä. TURHAUTTAA! KETÄ SAAN PURRA?!

Nyt ollaan ison ongelman alkulähteillä! Siis ei vain se, ettei osaa päättää, vaan päättämisosaamattomuuden tuoma tyytymättömyys siihen asiaan, jonka lopulta sormet vereslihoilla sai päätettyä.

Ja just tähän ongelmaan on ratkaisuna intuitio. Intuitio on se hellä kuiskaus takakorvaasi, jolle sinun kannattaisi höristää korvavaikkujasi.

Kerrataanpa kuitenkin tähän alkuun pari intuition perussääntöä. Ei, intuitio ei välttämättä päätä aina puolestasi matemaattisloogisesti parasta vaihtoehtoa. Intuitio ei välttämättä kuiskaa, että valitse se auto, joka sai parhaat pisteet Televisio & Vessanpytty -lehden kevättestissä.

Intuitio ei myöskään aina kuiskaa sitä, mikä tekisi sulle parasta. Jos takki kiristää uuman kohdalta ja makkaraperunat pyörii suolistossa, niin intuitio ei aina puolestasi valitse raikasta salaattia tai risiiniöljyä.

Mutta se mitä intuitio tekee puolestasi, on päätös. Intuitio päättää jotain. Mikä vielä tärkeämpää - intuitio päättää jotain, johon voit olla tyytyväinen! Nyt huom, intuitio ei päätä välttämättä täydelisintä vaihtoehtoa, mutta mitä se ikinä päättääkään, tuottaa sinulle hyvän mielen jos intuitiotasi kuuntelet. Suupielet helmuaa korvissa ja hampaat hörisee.

Ja tässä onkin Ekaismin (TM) kultainen käsky!

JOS ET OSAA PÄÄTTÄÄ - TEE SITÄ MITÄ AJATTELIT ENSIN TEKEVÄSI!

No mutta ajaako Ekaismi (TM) sinut dekadenssin ja rullakebanttien synkkään maailmaan? Ei. Ei aina. Ekaismin (TM) nerokkuus kun on siinä, että intuitiosi joskus päättää jotain herkuttelujuttuja tai sit se päättää skipata jotain tylsiä pakollisia töitä. JEE! JUHLAA! LEPOA! HAUSKUUTTA! KEBAANIA!

Ja joskus intuitiosi sit päättää, että nyt sinä tarvitset puuroa tai että kyllä, sähän menet sinne jumppatunnille.

Tähän kuitenkin tärkeä muistettava huomio! Vaikka intuitio tekeekin päätöksen puolestasi, se ei osaa vahtia, että sinä lopulta toteutat päätöksen. Jos intuitio päätti, että sähän menet salille sohvalla makaamisen sijaan tai sähän syöt puuroa etkä herkkuja, niin ihan itse joudut edelleen saamaan ne asiat aikaan. Mutta kun ihan kaikki energiasi ei mene pelkän päätöksen vatvoskeluun, niin saat enemmän aikaiseksi! Ja toisaalta jos intuitio päätti jo jotain ja sinä olet päättänyt totella, niin sithän se on PAKKO. Ja kaikki me tiedetään, miten helppoa on, kun jokin asia on pakko. Sen kun tekee tai itkee ja tekee, tehtyä tulee silti.

Voi sitä onnen tunnetta, kun lopulta saat aikaiseksi sen mitä intuitio ja lopulta sinä päätitte. Tuskat unohtuu, annoskateutta ei tule ja suupielet nykii korvakorkeudella hampaiden höristessä.

Ekaismi (TM) - välillä saat jotain upeaa.
Ekaismi (TM) - välillä saat seikkailuita ja uskomattomia tarinoita.
Ekaismi (TM) - välillä saat kokea jotain uutta.
Ekaismi (TM) - älä rehki tehdä päätöksiä kuin pahinkin orja, anna alitajuntasi tehdä likainen työ
Ekaismi (TM) - ettei sun tartteisi päättää

Liity meihin! Liity Ekaisteihin! Kuuntele alitajuntaasi, se päätti jo!

 

Photo by Matt Nelson on Unsplash

Yksi kerrallaan ottajat

Yksi kerrallaan ottajat

beta.finnkino.fi - kätevää, mutta totta!

beta.finnkino.fi - kätevää, mutta totta!