bodypositive.jpeg

Kurpitsamaha tässä moro!

Kehopositiivisuutta ja esiintymistä rakastava introvertti, joka sekä nauraa että häpeää itseään. Ärtynyt suoli, pömpsä maha ja pää yhtä sekaisin kuin pötsi.

Tympiikö siivota? Ehkä olet energiaprofiilia 2, mutta meillä on sullekin ratkaisu

Tympiikö siivota? Ehkä olet energiaprofiilia 2, mutta meillä on sullekin ratkaisu

Tuskailetko usein, että hitto kun tuossa tv-pöydällä on kohta puoli vuotta ollut tuo mystinen rytöläjä tavaroita, mutta sen siivoaminen olisi vain ihan ylivoimaista kun mihin ne tavarat siitä edes menisi? Älä huoli, nyt tähän on ratkaisu: "EN HITTO TIIÄ" -laatikko.

Mutta ensin jännittävään energiateoriaan:

On olemassa karkeasti kahden eri energiaprofiilin ihmisiä. Hyvä testi kumpaan kuulut on esim. seuraava skenaario:

Katat itsellesi ruoan sohvapöydälle ja olet valmis syömään ja katsomaan töllöä. Huomaat kuitenkin kauhuksesi, että kaukosäädin on rahilla, joka on 2,5 metrin päässä. Miten toimit?

Energiaprofiili 1: Nouset. Haet kaukosäätimen. Nautit lämpimästä ruoasta ja töllöstä

Energiaprofiili 2: Kokeilet ensin, saisitko jalallasi kurotettua rahiin. Valut sohvalla asentoon, jossa olet enää niskasi varassa sohvalla ja kurotat varpaillasi niin pitkälle kohti rahia kuin pystyt. Tarkoituksena saada varpaasi rahin reunan alle, jolloin voisit varovaisesti hilata sitä lähemmäs sohvaa, jotta voisit poimia kaukosäätimen sohvalta nousematta. Kymmenen minuutin yrityksen jälkeen tajuat, että voih, pituutesi ei ihan riitä! Mikä avuksi? Huomaat sohvanojalla kasan viikattuja pyykkejä. Hmm, otat yhden viikatun lakanan, avaat sen, kierität sen puikulaksi ja solmit sen päähän silmukan. Voisitko jollain tavalla lassota tällä kaukosäätimen lähemmäksi? Tai edes saada sen tippumaan rahin eteen, jolloin pystyt varpaillasi ylettymään siihen? 30 minuuttia myöhemmin, sohvalta nousematta, onnistut saamaan kaukosäätimen käteesi ja nautit onnellisena töllöstä ja jääkylmästä ruoasta.

Jostain syystä energiaprofiilin 2 ihmisiä kutsutaan laiskoiksi. Ehkä niin, mutta toisaalta he käyttävä absoluuttisesti paljon enemmän energiaa asioihinsa kuin energiaprofiilin 1 ihmiset, MUTTA he ovat todella huonoja tekemään asioita, joissa joutuu vaihtamaan hetkeksi energiankäyttötapaansa. Voisi sanoa, että heillä on paljon energiaa tehdä samoja asioita, mutta heidän energiansa vaihtaa työtä, "vaihtoenergia", on pieni kuin itikan kikkelit.

Toinen klassinen esimerkki on katsoa miten henkilö imuroi. Jos hän nostelee sohvaraheja ja huonekaluja, puum, energiaprofiili 1. Jos taas hän todella todella hankalasti, paljon aikaa ja energiaa käyttäen, yrittää imuroida kaiken nostamatta yhtäkään huonekalua, energiaprofiili 2.

Profiili 2:n ihmiset eivät pelkää käyttää energiaa, mutta he ovat äärettömän huonoja kesken jo alkaneen työn vaihtamaan työmetodia sellaiseen, joka vaatisi erilaista energiaa.

Energiaprofiili 2: paljon tasaenergiaa, supervähän vaihtoenergiaa. Nämä ihmiset yrittävät kantaa 8 laukkua kerralla autosta kotiin, koska se on pienempi paha kuin tehdä 2 tai 3 kappaletta 10 metrin reissuja autolle ja takaisin.

No miten tämä liittyy siivoamiseen?

No ensinnäkin energiaprofiilin 2 ihmiset tuppaavat olemaan sotkuisempia ihan sillä, että monesti ne vaatteet jäävät lattialle tai matkalaukku jää tyhjentämättä, koska he sillä hetkellä tekevät jotain toista asiaa ja työtavan vaihtaminen söisi kallisarvoista vaihtoenergiaa, jota heillä on vähän.

No mutta profiiliin katsomatta sit kun tavaraa on jo kertynyt rumasti joka paikkaan ja pitäisi siivota, tulee taas iso ero.

Energiaprofiili 1:n ihminen katsoo tv-pöydällä olevaa tavarakasaa ja siivoaa sen. Menee vartti ja pöytä on siivottu. Done.

Energiaprofiili 2:n ihminen alkaa hiota valtoimenaan, koska hän ymmärtää ongelman. JOKAINEN YKSITTÄINEN TAVARA VAATII VAIHTOENERGIAA! Tämä on energiaprofiili 2 -ihmisen pahin painajainen!

Okei, pöydällä on vasemman jalan sukka. Sukkien oikea paikka on sukkalaatikossa, mutta et muista nähneesi oikean jalan sukkaa siellä. Vietkö sukan irrallaan sukkalaatikkoon vai alatko etsimään sille paria? Nooh, olkoonsa se vielä pöydällä. Okei, sit pöydällä on kivi. Kivi on joltain ulkomaanreissultasi ja sillä on paljon tunnearvoa, muttei yhtään visuaalista arvoa. Sen voisi säästää. Mutta mihin? Se ei voi olla näkyvillä, koska se on ruma, mutta laatikossa piilossa se ei lämmitä sinun mieltäsi. Tietty jos sen veisi tuonne dvd-hyllyyn, mutta sit dvd:t ei mahtuisi ja.... Uuaaaah. Okei, jääköön se vielä siihen. Tussi! No tussi on helppo! Vien sen sinne missä kaikki muutkin tussini ovat! AUH! Tussiteline on täynnä. Heitänkö jonkun tusseista roskiin? Luonko "varatussit, jotka eivät mahdu tussitelineeseen" -telineen? Entäs jos laittaisin tussin piiloon kaappiin? Aih, tämä kaappihan on ihan täynnä, koska täältä löytyy viime viikkoiset muistiinpanovihkot, joilla ei ole omaa paikkaa vielä. Jne jne jne.

Mikä pahinta! Joka ikinen kerta kun selkä hikisenä uskomattomasta vaihtoenergian kulutuksesta johtuen saat vietyä yhden tavaran pois, se tavara on luultavasti aina kasan helpoin, joten jäljelle jäävien tavaroiden vaikeustaso vain kasvaa. Jokainen tavara vaatii entistä enemmän vaihtoenergiaa, jota on entistä vähemmän kehossasi.

Ja ihan kaikkein karmeinta olisi ajatus saada KAIKKI tavarat paikoilleen, koska niiden vaikeusaste tuntuu kasvavan logaritmisesti. Hassusti vielä niin, että työ on sitä vaikeampaa mitä vähemmän tavaroita on jäljellä, riippumatta ihan suoraan niistä itse tavaroista. Edelliskerran ultimate megaboss, "viimeinen tavara", jota et saanut vietyä, voi seuraavalla kerralla olla se helpoin kymmenestä tavarasta.

Lopulta tunnin jälkeen olet saanut vietyä 70% tavaroista paikoilleen ja pöydällä on, edelleen, 5 tavaraa ja se näyttää rumalta. Olosi on hakattu, kipeä, hikinen ja energiaton. Haluat vain romahtaa maahan huohottamaan. Edes maratooni ei tuntunut näin pahalta. Ja silti se pöytä ilkkuu likaisena, eli työ ei edes auttanut koska siitä ei puhdasta tullut.

Mutta älkää peljätkö, energiaprofiilin 2 ihmiset, tähän ongelmaan on 3 ratkaisua:

1) Hanki kämppis/kumppani/siivooja, joka on energiaprofiilia 1. Problem solved, vaikka nalkutusta voikin tulla

2) Rupea hoardaajaksi ja täytä jokainen talon kohta tavaralla, niin sit voit harmitella roskissa kieriviä rottia eikä enää tartte harmitella itse tavaroita

3) Hanki "MIHIN HITTOON TÄÄ?" -boksi/bokseja!

KYLLÄ! Tämä on nerokas neuvo! Eli hanki yksi tai sata laatikkoa, jotka pinoat nätisti johonkin nättiin paikkaan. Aina kun vastaasi tulee yksikin tavara, jolle et keksi olinpaikkaa tai just sillä hetkellä vaihtoenergiavoimasi ei riitä miettimään, niin hups, viskaat tavaran sinne boksiin piiloon. Siellä boksissa ne ovat hujan hajan sotkussa, mutta ei se haittaa, kun kukaan ei sinne boksiin näe.

Ja sit joskus kun olet oikein supersuperenerginen, nosta boksi matolle ja rupea siivoamaan sitä. Mikä parasta, SINUN EI TARVITSE SIIVOTA SITÄ BOKSIA TYHJÄKSI, koska ei sillä ole mitään väliä onko se tyhjä vai ei kun sitä ei kukaan näe. Eli jos siellä on 12 tavaraa, voit siivota niistä 7 ja jättää loput 5 sinne. Sillä tavalla sinun ei tarvitse kokea viimeisten tavaroiden logaritmisesti limes ääretöntä lähestyvää vaihtoenergiantarvetta. Ja toki aina voi miettiä, kippaako loput tavarat sit roskapönttöön niin pääseepä niistäkin eroon.

Lisähyvyys tässä ideassa on se, että monesti tavarakasat alkavat muodostumaan "tavarasiemenestä". Pöydälle kertyy yksi (1) tavara, jolle ei ole helppoa paikkaa. Se alkaa vetämään puoleensa lisää tavaroita, joista osalle olisi paikka, osalle ei. Mutta jos heti nitistät tuollaiset tavarat HITTO EN TIIÄ -boksiin, niin sitä siemenperunailmiötä ei pääse syntymään ja tavararyvös kasvaa pienemmällä todennäköisyydellä!

Mikä vielä parempaa! Sit kun sulla on hirveä kiire töihin ja joku tavara on hukassa, on 99% varmaa, että se löytyy yhdestä sinun HITTO EN TIIÄ -bokseista. Joo, toki vituttaa ne rumauttaa olkkarin lattialle läpikäyntiä varten, mutta se on silti triljoona kertaa helpompaa kuin juosta ympäri kämppää ja vaihtoenergiaa villisti tuhlaten katsoa joka ikiseen paikkaan sitä tavaraa etsien.

Olkaa hyvä! Tämä muutta teidän elämänne!

Ps. Ihan varmasti joku energiaprofiilin 1 ihminen tulee sanomaan, että onhan heilläkin säläbokseja. Mutta huom obsulent, säläboksi on ihan eri asia. "Säläboksi" on laatikko, johon tarkoituksellisesti ja suunnitelmallisesti kerätään asioita, joiden paikka on siinä boksissa, koska muuta järkevämpää paikkaa ei ole. Säläboksi eroaa "EN HITTO TIIÄ" -boksista juuri siten, että säläboksiin tavara menee silloin kun sen loogisin paikka on säläboksissa, kun taas EN HITTO TIIÄ -boksiin menee mikä tahansa tavara silloin, kun ei ole vaihtoenergiaa miettiä, että mihin hittoon se nyt pitäisi laittaa tai se oikea paikka on täynnä vääriä asioita, jonka takia se ei mahdu sinne. Tai sen oikean paikan edessä on laatikko, jota ei jaksaisi millään nostaa pois tieltä.

Löydä harrastus, jossa olet hyvä oppimaan!

Löydä harrastus, jossa olet hyvä oppimaan!

Pitäisi vs pakko

Pitäisi vs pakko